© Rootsville.eu

Jake Leckie & The Guide Trio (US)
tiltle: Planter of Seeds
music: Jazz
release date: june 07, 2024
label: self-released
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jake Leckie

© Rootsville 2024


Planter of Seeds is de derde release van bassist/componist Jake Leckie als bandleider en onderzoekt welke schoonheid morgen kan voortkomen uit de zaden die we vandaag planten. Wat stoppen we in de grond? Wat zijn we aan het bouwen? In welk dorp willen we onze kinderen opvoeden? De kern van het ensemble wordt gevormd door The Guide Trio, zijn werkband met gitarist Nadav Peled en drummer Beth Goodfellow, die speelde op Leckie's tweede album, The Guide, een rootsy funky akoestische analoge folk-jazz-opname die in 2022 op Ropeadope Records werd uitgebracht. Planter of Seeds wordt het ensemble aangevuld met Cathlene Pineda (piano), Randal Fisher (tenorsaxofoon) en Darius Christian (trombone), die vrijheid en ziel in het toch al stevig gevestigde ensemble brengen.

Acht originele composities werden onberispelijk live opgenomen vanaf de vloer van Studio 3 in de East West Studios in Hollywood, CA, en gemasterd door A.T. Michaël MacDonald. De albumhoes is van de internationaal befaamde beeldend kunstenaar Wayne White. Terwijl zijn eerdere werk werd vergeleken met Charles Mingus en Keith Jarretts American Quartet met Charlie Haden, bevindt Leckie's nieuwe collectie zich comfortabel tussen de funky vreemde maatsoorten van het Dave Holland Quintet en de moderne folkjazz van de Brian Blade Fellowship Band met een respectvolle knipoog naar de klassieke opnames uit de late jaren vijftig van Ahmad Jamal en Miles Davis.

Het titelnummer, ‘Planter of Seeds’, is opgedragen aan een goede vriendin van de familie, die oorspronkelijk uit Trinidad kwam, en telkens wanneer ze familie of vrienden bij hen thuis bezocht, zonder dat iemand het wist, plantte ze zaden die ze in haar zak bewaarde in hun huis. tuinen, zodat het volgende seizoen prachtige bloemen zouden verschijnen. Het was een kleine, altruïstische, anonieme daad van vriendelijkheid die net iets meer schoonheid in de wereld bracht. Het ritme is een eerbetoon aan Ahmad Jamal, die we rond dezelfde tijd ook verloren, en wiens themalied Poinciana gaat over een boom uit het Caribisch gebied.

“Big Sur Jade” is geschreven tijdens een reis die Leckie met zijn vrouw maakte naar Big Sur, CA, en is een viering van zijn familie en gemeenschap. Deze swingende 5/4 blues opent met een onbegeleide bassolo en geeft elk van de muzikanten de kans om hun improvisatiestemmen te delen. ‘Clear Skies’ is een louterende up-tempo release van collectieve creatieve energie in vurige improvisatievrijheid. “The Aquatic Uncle” bevat de saxofoon van Randal Fisher en is vernoemd naar een kort verhaal van Italo Calvino waarin wordt nagegaan of je de nieuwe manieren kunt omarmen terwijl je in harmonie bent met de traditie. In de oudheid was de stuurboordzijde van het schip, vóór een roer, de plaats waar het met een stuurriem werd bestuurd. In deze meditatieve kwartetvoorstelling is de bas als de sturende roeispaan van het ensemble: hij kan de richting van de muziek bepalen, en als dingen beginnen te ontrafelen of uit elkaar raken, houdt een simpele pedaalnoot alles op de grond.

De twee trionummers op het album zijn het bewijs dat de oprichting van zijn consistent werkende band The Guide Trio een vruchtbare samenwerking is geweest. “Santa Teresa”, een springerige samba-blues in 7/8 maat, belichaamt de kronkelende straatjes en trappen van de Boheemse wijk in Rio de Janeiro waar het naar vernoemd is. Het zompige drumgevoel op ‘String Song’ is een eerbetoon aan Levon Helm van The Band, een groep waar je niet altijd kunt zien wie het nummer heeft geschreven of wie de bandleider is, wat bewijst dat de som groter is dan de afzonderlijke delen. De vroege jazz weerspiegelde het egalitarisme in collectieve improvisatie, en deze groepsdynamiek is een uitdrukking van dat soort inclusiviteit en democratie.

“The Daughters of the Moon” rondt het album af en legt boeksteunen op de naturalistische thema’s. Deze compositie is vernoemd naar het korte verhaal van de magische surrealist Italo Calvino over het consumentisme, waarin een mythische moderne samenleving die alleen waarde hecht aan het kopen van glimmende nieuwe dingen de maan weggooit alsof het een stuk afval is en de dochters van de maan hem redden en weer tot leven wekken. Het is een eco-feministische kijk op de manier waarop vrouwen de wereld gaan redden. Pineda’s piano-outro is een angstaanjagend mooie maanreis, die ons verblindt met liefde.

tracks:

  1. Planter of Seeds 
  2. Big Sur Jade
  3. Clear Skies
  4. The Aquatic Uncle
  5. Starboard
  6. Santa Teresa
  7. String Song 
  8. The Daughters of the Moon